Nedávno som zaregistrovala na facebooku, že sa koná festival v jedení zmrzliny, čo v preklade pre mňa znamená „hromadné ničenie zdravia“. Prečo? Zmrzlina patrí svojím zložením k najnezdravším potravinám, ktoré ľudstvo vymyslelo. Cukor, mlieko, farbivá, konzervanty, éčka, múka a chlad – takáto divoká kombinácia je pre náš organizmus viac než zaťažujúca. Rozoberme si to podrobnejšie:
- cukor patrí na prvé miesto nezdravých potravín a je častokrát označovaný za biely jed – pozrite sa na všetky jeho negatíva
- mlieko patrí hneď na druhé miesto v tomto rebríčku. O jeho vplyve sa môžete dočítať v článku Mliečny svet.
- živočíšna bielkovina /mlieko/ nedokáže byť našim telom spracovaná, pokiaľ je v kombinácií so sacharidom /múkou/ alebo s cukrom. Mlieko potrebuje kyslé enzýmy a múka zase zásadité. Viac o vplyve nesprávnych kombinácií potravín si prečítajte v článku Delená strava.
- všetky chemické prídavky v zmrzline zaťažujú našu pečeň. Pečeň je tzv. čističkou pre naše telo a všetky potraviny chemicky upravené dávajú tomuto orgánu výrazne zabrať. Ako si môžete svoju pečeň prečistiť?
- no a v neposlednom rade vďaka silnému chladu oslabujeme aj svoje obličky a slezinu. Tie totiž z pohľadu tradičnej čínskej medicíny chlad neznesú, rozhodne nie takýto extrémny.
Rada na záver
Ak už zmrzline neviete odolať, vyberajte si najmenšie zlo. Môžete si vyrobiť doma vlastnú, prípadne už existujú aj predajcovia, ktorí si škodlivosť bežne pripravenej zmrzliny uvedomujú a rozhodli sa to zmeniť.