Cukor - biely jed

Rafinovaný biely cukor si získal v jedálničku súčasného moderného človeka nezastupiteľné miesto a jeho priemerná denná spotreba vzrástla až na neuveriteľných 150g na jedinca. Odkedy sa tento biely „jed“ udomácnil prakticky v každej rodine, počet pacientov trpiacich na kardiovaskulárne ochorenia, obezitu či diabetes rapídne narástol.

Najznámejšie a najpoužívanejšie sladidlo v našich končinách je cukor, najmä biely práškový a kryštálový cukor. O jeho negatívnych účinkoch na zdravie máme možnosť sa dozvedať čoraz viac. Cukry obsiahnuté v celých nespracovaných potravinách sú vyvážené vhodnými minerálmi a energia získaná z ich rozkladu je stála a trvácna. Ak je však cukor spracovaný a koncentrovaný, životná sila sa roztrúsi, čo naruší prirodzenú rovnováhu v tele. Takýto cukor sa tiež nazýva rafinovaný cukor.

Biely cukor sa získava priemyselným spracovaním cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Počas rafinácie sú zo surovej cukrovej trstiny odstránené všetky minerály, stopové prvky, vitamíny a ďalšie biologicky hodnotné látky. Nutričná hodnota rafinovaných sacharidov je práve preto veľmi nízka. Rafinovaný biely cukor si získal v jedálničku súčasného moderného človeka nezastupiteľné miesto a jeho priemerná denná spotreba vzrástla až na neuveriteľných 150g na jedinca. Odkedy sa tento biely „jed“ udomácnil prakticky v každej rodine, počet pacientov trpiacich na  kardiovaskulárne ochorenia, obezitu či diabetes rapídne narástol.

8 hlavných vplyvov cukru na organizmus

  1. potláča aktivitu bielych krviniek (neutrofilov), ktorých úlohou je zničiť patogénne baktérie – časté infekcie napr. močového mechúra alebo streptoccoca v hrdle
  2. ovplyvňuje hladinu minerálov v krvi – ochudobňuje telo o vápnik a horčík, čo sa môže prejaviť rednutím kostí, vlasov, nechtov, nespavosťou a  vysokým krvným tlakom
  3. má extrémne JIN-ovú energiu (ochladzujúcu) – môžete to vidieť najmä u žien, ktorým býva neustále zima, mávajú studené ruky a nohy
  4. spôsobuje hyperaktivitu a problémy s koncentráciou u detí aj dospelých
- ak chcete, aby bolo vaše dieťa v škole pozornejšie, prípadne, aby sa „nehádzalo o zem“, strážte mu príjem cukru
  5. oslabuje pružnosť tkanív - zvýšené tvorba vrások, kŕčových žíl a očné problémy
  6. znižuje HDL cholesterol – úlohou HDL cholesterolu je z tela „pozbierať“ nepotrebný LDL cholesterol a priviesť ho do pečene, pre jeho recykláciu
  7. spôsobuje výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi a znižuje citlivosť buniek na inzulín .- príznaky cukrovky
  8. priamo prispieva k prerastaniu kvasiniek v tele – Candida albicans (kvasinková infekcia)

Rada na záver

Nahraďte biely cukor prírodnými sladidlami, napr. ryžovým alebo javorovým sirupom. Tieto sladidlá majú v porovnaní s rafinovaným cukrom oveľa nižší glykemický index. Ešte lepšou voľbou je kokosový alebo brezový cukor. Úplne najzdravšou voľbou z jednoduchých cukrov je ovocie.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie