Najznámejšie a najpoužívanejšie sladidlo v našich končinách je cukor, najmä biely práškový a kryštálový cukor. O jeho negatívnych účinkoch na zdravie máme možnosť sa dozvedať čoraz viac. Cukry obsiahnuté v celých nespracovaných potravinách sú vyvážené vhodnými minerálmi a energia získaná z ich rozkladu je stála a trvácna. Ak je však cukor spracovaný a koncentrovaný, životná sila sa roztrúsi, čo naruší prirodzenú rovnováhu v tele. Takýto cukor sa tiež nazýva rafinovaný cukor.
Biely cukor sa získava priemyselným spracovaním cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Počas rafinácie sú zo surovej cukrovej trstiny odstránené všetky minerály, stopové prvky, vitamíny a ďalšie biologicky hodnotné látky. Nutričná hodnota rafinovaných sacharidov je práve preto veľmi nízka. Rafinovaný biely cukor si získal v jedálničku súčasného moderného človeka nezastupiteľné miesto a jeho priemerná denná spotreba vzrástla až na neuveriteľných 150g na jedinca. Odkedy sa tento biely „jed“ udomácnil prakticky v každej rodine, počet pacientov trpiacich na kardiovaskulárne ochorenia, obezitu či diabetes rapídne narástol.
8 hlavných vplyvov cukru na organizmus
- potláča aktivitu bielych krviniek (neutrofilov), ktorých úlohou je zničiť patogénne baktérie – časté infekcie napr. močového mechúra alebo streptoccoca v hrdle
- ovplyvňuje hladinu minerálov v krvi – ochudobňuje telo o vápnik a horčík, čo sa môže prejaviť rednutím kostí, vlasov, nechtov, nespavosťou a vysokým krvným tlakom
- má extrémne JIN-ovú energiu (ochladzujúcu) – môžete to vidieť najmä u žien, ktorým býva neustále zima, mávajú studené ruky a nohy
- spôsobuje hyperaktivitu a problémy s koncentráciou u detí aj dospelých - ak chcete, aby bolo vaše dieťa v škole pozornejšie, prípadne, aby sa „nehádzalo o zem“, strážte mu príjem cukru
- oslabuje pružnosť tkanív - zvýšené tvorba vrások, kŕčových žíl a očné problémy
- znižuje HDL cholesterol – úlohou HDL cholesterolu je z tela „pozbierať“ nepotrebný LDL cholesterol a priviesť ho do pečene, pre jeho recykláciu
- spôsobuje výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi a znižuje citlivosť buniek na inzulín .- príznaky cukrovky
- priamo prispieva k prerastaniu kvasiniek v tele – Candida albicans (kvasinková infekcia)
Rada na záver
Nahraďte biely cukor prírodnými sladidlami, napr. ryžovým alebo javorovým sirupom. Tieto sladidlá majú v porovnaní s rafinovaným cukrom oveľa nižší glykemický index. Ešte lepšou voľbou je kokosový alebo brezový cukor. Úplne najzdravšou voľbou z jednoduchých cukrov je ovocie.