Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.
Klasické kávy
Pozitíva kávy
- pôsobí ako krátkodobý stimulant
- zvyšuje dočasne nízky krvný tlak
- vyťahuje vodu z pľúc a nadmerné vlhko zo žalúdka
Negatíva kávy
- jej stimulácia je krátkodobá, čo vyvoláva napr. u študentov pripravujúcich sa na skúšku potrebu piť kávu každé 3 hodiny /a niekedy aj menej/. Tým si však výrazne zaťažujú svoje srdiečko, lebo prinášajú do tela veľa ohňa, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Okrem toho sa stávajú na káve, resp. kofeíne závislí. To isté platí pre pracujúcich dospelých.
- zvyšuje horúčosť v žalúdku – z pohľadu čínskej medicíny /TČM/ je káva horúcej a suchej povahy, čo zaťažuje najmä náš žalúdok. Žalúdok potrebuje na dobre natrávenie potravy tekutiny a mierne vlhko. A to práve káva likviduje. Následne môžu vzniknúť žaludočné vredy, pálenie záhy, chronická gastritída, či nechuť k jedlu. Nikdy by ste nemali piť kávu na lačno, čo práve najčastejšie robíme.
- oslabuje jang obličiek /TČM/ – určite ste už počuli, že káva pôsobí ako diuretikum. Nadmerné močenie však vyšťaví naše obličky, sídlo našej životnej energie.
- vysušuje pľúca a ich tekutiny /TČM/ – keď týchto tekutín nie je v pľúcach dostatok, začne sa to prejavovať častým suchým kašľom, prípadne je zasiahnutý ich párový orgán hrubé črevo – ľudia majú zápchy. Suchosť pokožky je ďalším sprievodným javom nedostatku tekutín v pľúcach.
- káva je silno kyselinotvorná
- nadmerná konzumácia kofeínu spôsobuje nespavosť, podráždenosť, neschopnosť sústrediť sa a búšenie srdca
Ak trpíte akýmkoľvek problémom z vyššie uvedených, mali by ste sa rozhodne káve vyhnúť, prípadne aspoň jej konzumáciu zminimalizovať. Ak však jej pokušeniu neviete odolať, kúpte si naozaj kvalitnú kávu, pite ju cca pol hodiny po jedle, ideálne s pohárom vody a nikdy ju nepite v tehotenstve.
Obilné kávy
Obilné kávy sú rozhodne lepšou voľbou pre naše telo a zdravie ako klasická káva/ikeď váš jazyk a chuťové bunky možno povedia niečo iné :)/. Takéto kávy majú dve hlavné výhody – neobsahujú kofeín a sú zložené prevažne z celých zŕn. Toho, že nebudete mať dostatok energie po vypití takéhoto nápoja bez obsahu kofeínu sa nemusíte vôbec obávať. Práve naopak. Energiu vám dodajú práve obilniny v nej obsiahnuté. Celé zrná sú komplexným zdrojom sacharidov a zaraďujeme ich medzi tzv. zložité cukry. To znamená, že ich energia sa uvoľňuje to tela postupne a rovnomerne a tým pádom nebudete po nich pociťovať „absťák“. Zároveň tým predchádzate výkyvom hladiny cukru v krvi, čo je pre naše telo veľmi dôležité a slúži ako prevencia rôznych civilizačných ochorení.
Z pohľadu čínskej medicíny tieto kávy mierne zohrievajú stredné ohnisko, čo nám prospeje najmä v prípade, keď máme v slezine nazbierané vlhko z mliečnych výrobkov či sladkých pokrmov. Výborné sú aj na doplnenie jangu obličiek, čiže hlavne pre ženy, ktoré sú zimomrivé, anemické a bývajú často unavené. Do kávy si môžete pridať trošku škorice, klinčeky či prípadne kardamon, čím zabezpečíte ešte trošku intenzívnejšie prehriatie. No nikdy nie extrémne, ako je to v prípade bežnej kávy. Obilné kávy sú bežné dostupné v obchodoch, špaldová, ražná, carro káva, alebo pre mňa topka - „zmiešanina“ Yannoh káva.
Yannoh káva sa radí tiež medzi tzv. obilné kávy. No keď sa pozriete na jej zloženie, ja by som ju kľudne nazývala obilno-strukovinovou kávou. Zohnať ju môžete skoro v každom obchode so zdravou výživou, prípadne si ju môžete vyrobiť doma sami. Ako na to?
3 PL ryže natural
2 PL pohánky
2 PL adzuki fazuliek
1 PL cíceru
1 PL čakanky
1 PL olivového oleja
Na jednej panvičke si opražíme zrná a na druhej strukoviny, až dokým nezhnednú. Zrná pražte na suchej panvici a veľmi pomaličky. Po upražení ich spolu zmiešajte a pridajte olej. Zmes nechajte vychladnúť a potom ju pomelte na prášok. Prášok následne zalejte horúcou vodou. Silu nápoja určujete množstvom použitého prášku /tak ako pri bežnej káve/.
Výborným obilným nápojom je aj čaj zo slzovky. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a jeho účinok veľmi prospešný. Slzovka, alebo tzv. hatomugi patrí medzi potraviny, ktoré dokážu najlepšie vytiahnuť z tela vlhkosť. Výborným je tento nápoj najmä v letnom období, kedy k nám prichádza jednak vlhko z vonku /počasie/ a jednak konzumujeme viac surovej stravy a ovocia /prísun vlhka zo stravy/. Recept na tento nápoj je nasledovný: slzovku si poriadne prepláchnite v studenej vode. Následne ju opražte na suchej panvičke, až dokým nezačne praskať a hnednúť. Pozor, nemali by ste ju ale spáliť. Opraženú slzovku potom zalejte horúcou vodou a nechajte luhovať. Nápoj pijeme scedený, pričom zrno môžeme dať ďalej variť napr. do polievky.