Trávenie bielkovín a sacharidov
Filozofiu delenej stravy vytvoril Dr.Howard Hay z New Yorku okolo roku 1904, keď ho vlastné zdravotné problémy prinútili zamyslieť sa nad tým, ako sa dožiť ďalšieho roku. Veľmi ho zaujala štúdia ruského fyziológa Ivana Petroviča Pavlova. Z jeho štúdií vyplýva, že trávenie škrobov trvá asi 2 hodiny a bielkoviny sa strávia za približne 4 hodiny. Ak sa však škroby a bielkoviny skonzumovali spolu, tak trávenie trvalo okolo 13 hodín. Z toho vyplýva aj základná a hlavná zásada delenej stravy – nekombinovať živočíšne bielkoviny so sacharidmi (škrobmi, obilninami).
Nefunkčné enzýmy
Na strávenie živočíšnych bielkovín je potrebný enzým pepsín, ktorý sa vylučuje v žalúdku. Enzým pepsín správne funguje iba vo veľmi kyslom prostredí, ktoré musí byť zachované po dobu niekoľkých hodín, inak sa bielkoviny nestrávia. Ak však skonzumujete akýkoľvek sacharid v rovnakom čase ako živočíšnu bielkovinu, uvoľní sa spoločne so slinami aj enzým ptyalín a ďalšie zásadité látky, ktoré sa zmiešajú v ústach. Telo tak príjma stravu, pri ktorej dochádza zároveň k vylučovaniu kyslých aj zásaditých podporných štiav a tie sa navzájom neutralizujú. Tak vzniká v žalúdku tekutina, v ktorej sa správne nestrávi ani bielkovina, ani škrob. Namiesto toho začnú bielkoviny hniť a škroby kvasiť a nám ostane iba brucho plné baktérií.
Začarovaný kruh
Hnilobný proces bielkovín má za následok tvorbu toxínov, fermentácia sacharidov zase spôsobuje podráždenie črevných slizníc. Tým vzniká začarovaný kruh. Ak máte v svojom jedálničku živočíšne bielkoviny, jediná vhodná kombinácia ku nim je zelenina.
Najčastejšie kombinácie živočíšnych bielkovín a obilnín:
- mäso s ryžou alebo zemiakmi
- cestoviny so syrom-
- chleba so šunkou a syrom
- hamburger, toast
- omeleta s chlebom
- bryndzové halušky
Bielkoviny a jednoduché cukry
Bielkovina a cukor tiež nie je vhodná kombinácia. Všetky cukry bez rozdielu zabraňujú sekrécií žalúdočných štiav. K tráveniu cukru totiž nedochádza ani v ústach, ani v žalúdku, ale až v tenkom čreve. Ak si teda doprajete za rezňom sladký koláčik, cukry jednak zabránia tráveniu bielkovín, pretože zabránia sekrécií žalúdočných štiav, jednak zbytočne uviaznu v žalúdku, miesto toho, aby putovali do tenkého čreva. V dôsledku toho dochádza ku kvaseniu týchto cukrov, takže sa do tela začnú šíriť škodlivé toxíny a plyny.
Bolo dokázané, že ak dostanete do úst naraz škrob a cukor, slinné žľazy vylúčia sliny bez obsahu ptyalínu, potrebného na trávenie škrobu. Škrob tak putuje do žalúdka vo svojej pôvodnej podobe a cukor namiesto putovania do tenkého čreva ostáva čakať v žalúdku tiež. Za tú dobu začne kvasiť, čím bráni tráveniu škrobu. Kombinácia chleba s medom alebo džemom je preto viac než nevhodná, takisto to platí pre osladené cereálie, či pocukrované buchty.
Prečítajte si, aké ďalšie chyby pri stravovaní najčastejšie robíme.
Rada na záver
Ak si nezapamätáte z tohto článku nič iné než to, že živočíšne bielkoviny sa nesmú kombinovať so sacharidmi, svojmu telu obrovsky pomôžete.