Idylický horský život?
Mlieko patrí rozhodne k najviac diskutovaným potravinám v západnom svete a rozdeľuje ľudstvo na dva tábory. Tých, ktorí si nevedia bez mlieka predstaviť život a tých, ktorí ho odmietajú piť. Väčšina ľudí si pri predstave mlieka predstaví fialovú kravičku voľne sa pasúc na krásnych zelených lúkach s panorámou alpských vrchov. Idylický horský život či kravičiek, ovečiek alebo kozičiek však väčšinou existuje iba v reklame.
Enzým laktáza
Začnime u našej matky – u matky prírody. Pri nazretí do nej zisťujeme, že mliekom sa kŕmia iba mláďatá. Človek je jediný tvor na planéte, ktorý pije mlieko iného živočíšneho druhu a dokonca i v dospelosti, keď ostatné cicavce už dávno prešli na inú potravu. Okrem toho, skutočnosť, že ľudský organizmus prestáva v dospelosti produkovať enzým laktázu, ktorý je pre trávenie mlieka nevyhnutný, jasne dokazuje, že dospelí ľudia pre svoju výživu mlieko vôbec nepotrebujú. Veľa ľudí zapíja jedlo pohárom mlieka, dokonca studeným. Mlieko sa však v žalúdku okamžite zráža a ak je v tej chvíli prítomná v žalúdku aj iná potravina, vzniknutá zrazenina sa na ňu okamžite nabalí. Tým danú potravinu odizoluje a zabraňuje jej kontaktu so žalúdočnými šťavami. To následne odďaľuje jej trávenie, takže nastáva v žalúdku hnilobný proces.
Pasterizácia
Pasterizácia je metóda tepelného sterilizovania tekutých nápojov alebo potravinárskych surovín, ktorú vyvinul v polovici 19. storočia Louis Pasteur. Nápoje sa ohrievajú na teplotu cca 70° C s jasným cieľom – zvýšenie trvanlivosti produktu. Čo je však následkom pasterizácie? Dochádza pri nej k zničeniu mliečnych enzýmov a taktiež k narušeniu jedinečných mliečnych bielkovín. Takto upravené mlieko prichádza o laktázu, lipázu a ďalšie podporné enzýmy, takže je pre človeka takmer nestráviteľným produktom. Pasterizácii podliehajú aj syry, jogurty, či bryndza.
Zdroj bielkovín alebo hlienu?
Mlieko sa považuje za bohatý zdroj bielkovín, vápnika a niektorých vitamínov (A, D, E, B₁₂). Áno, je to pravda. Avšak v skutočnosti telo vie tento vápnik využiť len z malej časti. Mlieko totiž obsahuje vo svojich štruktúrach aj síru a čím viac konzumujeme bielkoviny s obsahom síry, tým viac dochádza k uvoľňovaniu vápnika z kostí, čo má za následok ich lámavosť. Hoci bielkoviny obsiahnuté v mlieku sa považujú za kvalitné, čoraz viac ľudí má s ich trávením problémy a majú na ne alergiu.Mlieko a mliečne výrobky ďalej poškodzujú sliznicu tenkého čreva, čím sa narušuje imunitná bariéra medzi črevom a krvou a nestrávené bielkoviny mlieka, ale rovnako to platí aj pre lepok, prenikajú do krvného obehu (hoci nestrávené by sa tam nemali dostať). Vytvára sa hlien, ktorého sa telo snaží zbaviť. Ak ho nevylúči, usadzuje sa na stenách ciev a slizníc. Preto aj ľudia, ktorí konzumujú mliečne výrobky, musia ako prvé po prebudení vypľúvať hlieny, ktoré sa im nahromadili počas noci v hrdle.
Ak už, tak nepasterizované
Najhoršou voľbou z mliečnych výrobkov sú tvrdé syry, nakoľko sú koncentrovaným mliekom. Okrem toho sa na ich výrobu častokrát používajú hormóny, či syridlá. Ak sa rozhodnete pre pitie mlieka a konzumáciu mliečnych výrobkov aj naďalej, pite mlieko zo zaručených domácich zdrojov a nepasterizované. Vždy ho pite samotné, nezapíjajte nim jedlo. Skúste uprednostniť konzumáciu mlieka kozieho a výrobky produkované z neho.
Rastlinné mlieka
Alebo môžete vyskúšať rastlinné mlieka, ktoré majú príjemnú sladkú chuť. Sú to napríklad mandľové, ryžové, sójové, pohánkové alebo kokosové mlieko. Môžete ich piť, používať na varenie či pečenie. Taktiež môžete používať sójovú, ryžovú alebo kokosovú smotanu. Baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sa nachádzajú v jogurte, nájdete aj v kyslej kapuste, fermentovom ochucovadle miso alebo sójovej omáčke Shoyu či Tamari.
Ak máte zdravotné problémy ako sú alergia, ekzém či tráviace problémy, tak mlieko a mliečne výrobky určite vyraďte zo svojho jedálnička úplne.
Rada na záver
Nahraďte živočíšne mliečne výrobky rastlinnými, zlepší sa vám trávenie, nebude vás nadúvať, zmizne vám z tváre akné a ráno nebudete zahlienení.