Preventívna prehliadka
Pred niekoľkými rokmi som bola na preventívnej prehliadke u svojho obvodného lekára. Súčasťou bol samozrejme aj odber krvi. Všetky moje výsledky boli v norme, až na hladinu železa, ktorá bola pod spodnou hranicou. Môj starostlivý lekár mi odporučil užívať železo vo forme výživového doplnku, tušil však, že odporúčanku hodím do najbližšieho koša. V tom období bola moja strava už veľmi odlišná od stravy bežných ľudí. Zdravé jedlo bola pre mňa priorita. Čo som však ešte vtedy netušila, stále tam bolo niečo, čo môj organizmus rozlaďovalo – boli to jednoduché cukry. Nemyslím tým teraz klasický rafinovaný cukor, ten som z jedálnička vylúčila už dávno predtým. Používala som však denne náhradné sladidlá, ale hlavne, jedla som neobmedzené množstvo čerstvého ovocia. Veď všade sa píše, aké je ovocie zdravé, tak prečo nie?! Na odporúčanie môjho kamaráta som si začala prísun jednoduchých cukrov strážiť. Zredukovala som ho približne na 1 jablko denne, prípadne za hrsť iného ovocia.
Prekvapenie po roku
Čo bolo výsledkom? Rok potom som sa ocitla na preventívnej prehliadke opätovne. Keď prišli výsledky z krvi, pán doktor sa ma spýtal, či som užívala odporúčaný výživový doplnok. Hodnoty môjho železa boli totižto presne v strede. Nie pod spodnou hranicou, ani tesne nad ňou. Boli v strede. Keď som mu povedala, že som žiadne železo v umelej forme nebrala, ostal v údive. Vedel, že v mojom jedálničku nie sú živočíšne bielkoviny, a preto nasledovala aj jeho otázka: „To mi chcete povedať, že nejete žiadne mäso a máte takéto hodnoty železa?“. „Pokiaľ sú tie výsledky moje, tak áno“, odpovedala som. Ešte sme sa chvíľu rozprávali, dostali so sestričkou pár dobrých výživových odporúčaní a keď ma vyprevádzal, dodal: „Je úžasné, že máme v našej databáze takú zdravú vegetariánku“. Ja som sa usmiala a povedala: „Vegánku, pán doktor“. „Dokonca“, odpovedal on a tiež sa usmial.
Častokrát počúvam príbehy o vegetariánoch či vegánoch, ktorí končia v nemocniciach. Sú to však práve tí, ktorí vylúčili z jedálnička mäso, rastlinné bielkoviny (strukoviny) konzumujú minimálne, ale hlavne naďalej „vyžierajú“ svoje telo cukrom.
Rada na záver
Ak ste anemická/ý, vyhoďte so svojej stravy jednoduché cukry. Telo na to, aby dokázalo cukry spracovať, potrebuje minerály, napr. aj železo. Zmeny sa dostavia veľmi rýchlo!
Prečítajte si tiež: Cukor - biely jed