Žutie je základom tráviaceho procesu a treba mu preto aj venovať náležitú pozornosť. V momente, keď príde jedlo do úst, slinné žľazy začnú vylučovať slinné enzýmy. Tie zabezpečia jednak trávenie škrobov a jednak jedlo zvlhčia. Nedostatok slín a krátke žutie spôsobí, že žalúdok musí urobiť prácu za vaše zuby. A to nie je celkom možné. Jedlo potom dobre netrávi a môže prísť k hnilobnému a kvasnému procesu. Okrem svojich anatomických funkcií ma žutie jednu veľmi dôležitú funkciu - na základe dôkladného žutia môžete zistiť, ako kvalitné jedlo skutočne konzumujete! Nie je to super?!
Čím dlhšie budet žuť nezdravé jedlo, tým skôr ho budete chcieť vypľuť. Dlhým žutím sa totižto začnú uvoľňovať z jedla aj látky, ktoré na prvé ochutnanie necítite, ako sú konzervanty, éčka, farbivá, hormóny, liečivá a pod - ktoré sú súčasťou väčšiny nezdravých jedál. Vyskúšajte si to doma! Žujte vašu obľúbenú salámu namiesto 5-10x, 30-50x. A vnímajte čo sa bude diať a čo budete v ústach cítiť. Pri prvých prežutiach budete cítiť príjmnú chuť korenín, no čo príde potom... budete prekvapení.
Naopak tomu, čím dlhšie budete žuť zdravé jedlo, tým viac vám bude chutiť. Zdravé jedlo nebýva na prvé zakusnutie tak výrazné, ako to nezdravé a preto keď máte rozmaznané chuťové poháriky, nemusí vám vôbec chutiť. Skúste ho ale dlhšie požuť. Uvoľnia sa z neho tie pravé chute. Zistíte zrazu, že napr. taká ryža natural je sladká a chutí ako mandle.Takže, aké je optimálne žutie? Naozaj tých 30-50x každé sústo. Ako sa hovorí "Jedlo by sme mali piť a vodu žuť".
Na zdravie, priatelia!