Fascinujúca veda
Strava podľa piatich elementov vychádza z tradičnej čínskej medicíny (TČM), medicíny, ktorá patrí medzi najstaršie metódy liečby. Na poznanie TČM, či stravy podľa piatich elementov, nepotrebujete mať nadľudské schopnosti. Stačí ju pochopiť, byť otvorení a potom sa iba učiť a učiť. TČM je rozsiahla veda, ktorú môžete študovať celý život a aj tak ju nepreštudujete celú. A práve to ma na nej fascinuje, presne ako na jóge, jej neobmedzené možnosti.
Jednoduchá a účinná
Strava podľa piatich elementov vám môže prísť na začiatku komplikovaná, no v skutočnosti je veľmi jednoduchá a hlavne účinná. To, čo je jej najväčšou pridanou hodnotou je fakt, že pristupuje k človeku komplexne, rieši príčinu a hlavne, je šitá vždy na mieru pre jednotlivca. Akýkoľvek druh stravovania, ktorý poskytuje jednotný návod pre všetkých, nie je správny. Každí z nás sa narodil s inými predispozíciami, každý máme oslabené iné orgány, či prirodzene alebo vplyvom životného štýlu, a vplývajú na nás iné vonkajšie faktory. Práve preto a pre množstvo ďalších dôvodov sa nemožno na všetkých ľudí pozerať ako na jedného. A práve v tomto je strava podľa piatich elementov a celá TČM unikátna.
Piati zamestnanci
Každý máme vo svojom tele 5 elementov (alebo zamestnancov), ktoré potrebujú určitú výživu (alebo motiváciu či odmenu) – element Drevo, Oheň, Zem, Kov a Voda. Každá jedna potravina, tepelná úprava, farba, chuť, dokonca i fáza dňa či ročné obdobie ovplyvňuje určitý element. To či bude tento vplyv vyživujúci alebo naopak deštrukčný závisí od stravy, ktorú konzumujete. Ak napr. máte v svojej strave veľa sladkostí, oslabujete tým svoju slezinu a obličky. Ak si ale dáte na obed fazuľu, svoje obličky naopak vyživíte. Ako sa teda navzájom tieto elementy ovplyvňujú?
Proces tvorby, výživy
DREVO zakúri pre OHEŇ, ktorého popol sa rozloží na ZEM, v nej vznikajú minerály, t.j. KOV a tie obohacujú VODU, ktorá zavlaží stromy – DREVO
Proces deštrukcie
OHEŇ spáli DREVO, to zamúti VODU, v nej zhrdzavie KOV, ten rozryje ZEM a tá zadusí OHEŇ
Krátko k jednotlivým elementom
DREVO
Orgány: pečeň a žlčník
Tepelná úprava: naparovanie
Emócia: hnev
Chuť: kyslá
Prospešné potraviny: sója, mungo, zelená šošovica, brokolica, kel, jalbkový ocot, citrón, pickles, šalát, skorocel, vňaťka
Farba vyživujúca: zelená, tyrkys
Patogén: vietor
A čo teraz s týmito informáciami? Pokúsim sa vám dať k nim jednoduchý návod. Ak máte oslabenú pečeň alebo žlčník, znamená to, že máte oslabený element Drevo. Výživou pre nich bude vyššie uvedená forma varenia, chuť (prirodzená, nie extrémna), farba, či konkrétne potraviny. Patogén je zas naopak pre nich škodlivý, čiže by ste sa mali vyhýbať veternému prostrediu (čo je dosť možné, že aj prirodzene robíte). Spomenutá emócia môže byť v dvoch extrémoch (pokiaľ máte s týmto elementom problém) - buď sa bude prejavovať veľmi von alebo naopak veľmi dnu. Čiže v prípade slabšej pečene môžete mať buď extrémne výbušné stavy alebo naopak si nedovolujete cítiť svoj hnev vôbec.
OHEŇ
Orgány: srdce a tenké črevoTepelná úprava: smaženieEmócia: radosťChuť: horkáProspešné potraviny: pohánka, kukurica, kakaové bôby, červená šošovica, repa, mrkva, mangold, žihlava, sézam, červená paprika, kustovnica, rakytníkFarba vyživujúca: červená, ružováPatogén: horúčosť
ZEM
Orgány: slezina a žalúdok
Tepelná úprava: krátke varenie
Emócia: prehnané premýšlanie
Chuť: sladká
Prospešné potraviny: pšeno, ovos, sladká ryža, hokaido, mrkva, kapusta sladká, cuketa, karfiól, iné tekvice, uhorka, cibuľa, žltý hrach, škorica, vanilka, kurkuma
Farba vyživujúca: žltá, hnedá, oranžová
Patogén: vlhko
KOV
Orgány: pľúca a hrubé črevo
Tepelná úprava: dlhé varenie
Emócia: smútok, žiaľ
Chuť: pikantná
Prospešné potraviny: krúpy jačmenné, ryža natural, kaleráb, zeler, reďkovka, cesnak, cibuľa, biela fazuľa, chren, kôpor, rasca, kari, bazalka, oregano, kardamon
Farba vyživujúca: biela, strieborná
Patogén: sucho
VODA
Orgány: obličky a močový mechúr
Tepelná úprava: pečenie
Emócia: strach
Chuť: slaná
Prospešné potraviny: všetky druhy strukovín, no najmä fazuľa, pohánka, sójová omáčka, miso pasta, umeocot, reďkovka, vývary dlho varené
Farba vyživujúca: modrá, čierna
Patogén: chlad
Teória piatich elementov je veľmi rozsiahla a keď ste po tomto článku trochu zmätenÍ, nebojte sa. Vaše odpovede nájdete určite v ďalších článkoch, kde sa venujem a budem venovať tejto téme ešte do väčších podrobností a viac prakticky.