Strava podľa piatich elementov

Každý máme v svojom tele 5 elementov (alebo zamestnancov), ktoré potrebujú určitú výživu (alebo motiváciu či odmenu) – element Drevo, Oheň, Zem, Kov a Voda.Každá jedna potravina, tepelná úprava, farba, chuť, dokonca i fáza dňa či ročné obdobie ovplyvňuje určitý element. To či bude tento vplyv vyživujúci alebo naopak deštrukčný závisí od stravy, ktorú konzumujete.

Fascinujúca veda

Strava podľa piatich elementov vychádza z tradičnej čínskej medicíny (TČM), medicíny, ktorá patrí medzi najstaršie metódy liečby. Na poznanie TČM, či stravy podľa piatich elementov, nepotrebujete mať nadľudské schopnosti. Stačí ju pochopiť, byť otvorení a potom sa iba učiť a učiť. TČM je rozsiahla veda, ktorú môžete študovať celý život a aj tak ju nepreštudujete celú. A práve to ma na nej fascinuje, presne ako na jóge, jej neobmedzené možnosti.

Jednoduchá a účinná

Strava podľa piatich elementov vám môže prísť na začiatku komplikovaná, no v skutočnosti je veľmi jednoduchá a hlavne účinná. To, čo je jej najväčšou pridanou hodnotou je fakt, že pristupuje k človeku komplexne, rieši príčinu a hlavne, je šitá vždy na mieru pre jednotlivca. Akýkoľvek druh stravovania, ktorý poskytuje jednotný návod pre všetkých, nie je správny. Každí z nás sa narodil s inými predispozíciami, každý máme oslabené iné orgány, či prirodzene alebo vplyvom životného štýlu, a vplývajú na nás iné vonkajšie faktory. Práve preto a pre množstvo ďalších dôvodov sa nemožno na všetkých ľudí pozerať ako na jedného. A práve v tomto je strava podľa piatich elementov a celá TČM unikátna.

Piati zamestnanci

Každý máme vo svojom tele 5 elementov (alebo zamestnancov), ktoré potrebujú určitú výživu (alebo motiváciu či odmenu) – element Drevo, Oheň, Zem, Kov a Voda. Každá jedna potravina, tepelná úprava, farba, chuť, dokonca i fáza dňa či ročné obdobie ovplyvňuje určitý element. To či bude tento vplyv vyživujúci alebo naopak deštrukčný závisí od stravy, ktorú konzumujete. Ak napr. máte v svojej strave veľa sladkostí, oslabujete tým svoju slezinu a obličky. Ak si ale dáte na obed fazuľu, svoje obličky naopak vyživíte. Ako sa teda navzájom tieto elementy ovplyvňujú?

Proces tvorby, výživy

DREVO zakúri pre OHEŇ, ktorého popol sa rozloží na ZEM, v nej vznikajú minerály, t.j. KOV a tie obohacujú VODU, ktorá zavlaží stromy – DREVO

Proces deštrukcie

OHEŇ spáli DREVO, to zamúti VODU, v nej zhrdzavie KOV, ten rozryje ZEM a tá zadusí OHEŇ

Krátko k jednotlivým elementom

DREVO

Orgány: pečeň a žlčník
Tepelná úprava: naparovanie
Emócia: hnev
Chuť: kyslá
Prospešné potraviny: sója, mungo, zelená šošovica, brokolica, kel, jalbkový ocot, citrón, pickles, šalát, skorocel, vňaťka
Farba vyživujúca: zelená, tyrkys
Patogén: vietor

A čo teraz s týmito informáciami? Pokúsim sa vám dať k nim jednoduchý návod. Ak máte oslabenú pečeň alebo žlčník, znamená to, že máte oslabený element Drevo. Výživou pre nich bude vyššie uvedená forma varenia, chuť (prirodzená, nie extrémna), farba, či konkrétne potraviny. Patogén je zas naopak pre nich škodlivý, čiže by ste sa mali vyhýbať veternému prostrediu (čo je dosť možné, že aj prirodzene robíte). Spomenutá emócia môže byť v dvoch extrémoch (pokiaľ máte s týmto elementom problém) - buď sa bude prejavovať veľmi von alebo naopak veľmi dnu. Čiže v prípade slabšej pečene môžete mať buď extrémne výbušné stavy alebo naopak si nedovolujete cítiť svoj hnev vôbec.

OHEŇ

Orgány: srdce a tenké črevoTepelná úprava: smaženieEmócia: radosťChuť: horkáProspešné potraviny: pohánka, kukurica, kakaové bôby, červená šošovica, repa, mrkva, mangold, žihlava, sézam, červená paprika, kustovnica, rakytníkFarba vyživujúca: červená, ružováPatogén: horúčosť

ZEM

Orgány: slezina a žalúdok
Tepelná úprava: krátke varenie
Emócia: prehnané premýšlanie
Chuť: sladká
Prospešné potraviny: pšeno, ovos, sladká ryža, hokaido, mrkva, kapusta sladká, cuketa, karfiól, iné tekvice, uhorka, cibuľa, žltý hrach, škorica, vanilka, kurkuma
Farba vyživujúca: žltá, hnedá, oranžová
Patogén: vlhko

KOV

Orgány: pľúca a hrubé črevo
Tepelná úprava: dlhé varenie
Emócia: smútok, žiaľ
Chuť: pikantná
Prospešné potraviny: krúpy jačmenné, ryža natural, kaleráb, zeler, reďkovka, cesnak, cibuľa, biela fazuľa, chren, kôpor, rasca, kari, bazalka, oregano, kardamon
Farba vyživujúca: biela, strieborná
Patogén: sucho

VODA

Orgány: obličky a močový mechúr
Tepelná úprava: pečenie
Emócia: strach
Chuť: slaná
Prospešné potraviny: všetky druhy strukovín, no najmä fazuľa, pohánka, sójová omáčka, miso pasta, umeocot, reďkovka, vývary dlho varené
Farba vyživujúca: modrá, čierna
Patogén: chlad

Teória piatich elementov je veľmi rozsiahla a keď ste po tomto článku trochu zmätenÍ, nebojte sa. Vaše odpovede nájdete určite v ďalších článkoch, kde sa venujem a budem venovať tejto téme ešte do väčších podrobností a viac prakticky.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie