Umeocot je vyrobený zo slaných kvasených sliviek umeboshi (špeciálne slivky pochádzajúce z Ázie s vysoko liečivým účinkom). Má svetlo fialovú farbu a slano-kyslú chuť. Dostať ho môžete v BIO obchode v rôznych veľkostiach. Málo ľudí o ňom vie, no možno keď spoznáte jeho silu, pribudne do špajze aj vám.
Prečo si zadovážiť Ume ocot?
- Je vysoko zásaditý - Na rozdiel od klasického octu, ktorého pH sa pohybuje pod 3 (výrazne prekysľujúce), Umeocot má hodnoty pH zásadité. Vďaka tomu dokáže pravidelnou konzumáciou tlmiť negatívne následky kyslotvorných potravín, čím predchádza rôznym menej či viac závažným ochoreniam. Z tohto dôvodu ho odporúčam najmä ľuďom konzumujúcim veľa živočíšnych potravín.
- Prináša do tela teplo - Ľudia si navykli piť ráno vodu s citrónom. Takto pripravený nápoj je však vhodný iba pre ľudí, ktorým býva veľmi teplo, prípadne v letných mesiacoch. Citrón má totižto ochladzujúcu energiu a jeho častým používaním prinášame do tela chlad. Ak chcete dosiahnuť rovnaký efekt, aký robí citrón, avšak nechcete svoje telo ochladzovať, vymeňte žlté ovocie za umeocot. Umeocot má vďaka svojmu spôsobu spracovania energiu ohrievajúcu. Takúto zámenu by mali urobiť predovšetkým ľudia, ktorí mávajú studené ruky a nohy.
- Vyživuje obličky - Ako bolo už vyššie spomenuté, umeocot naše telo energeticky zohrieva. Nakoľko obličky neznesú chlad a zároveň potrebujú na výživu prirodzene slanú chuť, umeocot je pre nich liečivom. Ak máte slabšie obličky, prípadne močový mechúr, zaveďte si do života tento zázrak.
- Posilňuje trávenie - Najväčším prínosom umeoctu je jeho vplyv na trávenie. Či pociťujete v žalúdku kyselinu, či mávate reflux, či ste sa prejedli alebo ste sa dostali až do štádia zvracania, pripravte si nápoj z umeoctu. Efekt pocítite veľmi rýchlo, do 20 min sa stav výrazne zlepší.
- Nahrádza anorganické minerály - Najčastejšie použitie umeoctu v kuchyni je pri príprave zeleniny, hlavne pickles (kvasenej zeleniny). Ak papáte radi surovú zeleninu a na dochucovanie používate soľ, zmeňte ju za umeocot. Tepelne neupravená soľ je anorganickým minerálom, ktorý naše telo nedokáže spracovať. Pri častej konzumácií surovej soli môže dochádzať k opuchom nôh, prípadne k rôznym ochoreniam spojených so slabosťou obličiek. Okrem toho, takto pripravená zelenina má takisto ako voda s citrónom silne ochladzujúcu energiu. Pre tých zimomravých, no nie len pre nich, rozhodne odporúčam zeleninu dochucovať umeocotom.Prečítajte si tiež Ako správne používať umeocot.
Rada na záver
Ume ocot by mal byť súčasťou každej domácej lekárne, hlavne keď sa rozhodnete cestovať.