Obilniny sú v dnešnej dobe veľmi známou potravinou, veď napokon už naši predkovia ich poznali. V špajzi bežného človeka ich nájdete či vo forme múky, chlebíka, vločiek alebo cestovín. Zatiaľ však veľmi malé percento populácie ukrýva v svojich potravinových zásobách obilniny vo forme celého zrna. Prečo by tam mali byť? Skúste zasadiť do zeme celé zrno, múku, vločky, cestoviny a chlebík. Ktoré z toho vám prinesie úrodu? Jedine zrno. Takisto je to aj v našom tele. Keď pridáte túto kráľovskú potravinu do svojho jedálnička, pozitívna spätná väzba príde veľmi rýchlo. Naši predkovia používali zrná denne, no z jedálnička moderných ľudí úplne vymyzlo. Vplyv má na to hlavne pohodlie, no takisto extrémne výživové smery, ako sú paleo dieta, ketónová dieta, či atkinsonová dieta.
Prečo konzumovať celozrnné obilniny?
Najväčším prínosom celozrných obilnín je, že sú komplexným zdrojom sacharidov, t.j. zdrojom energie pre naše telo a myseľ. Pozrite sa napr. na takého koňa, na jeho krásu a energiu. V jeho kŕmidle však nenájdete zemiaky alebo mlieko. Nájdete tam celé zrno. Ak chcete získať pre svoje telo viac energie, určite siahnite po tejto potravine
Celé zrná sú zložitými sacharidmi, t.j. ich energia sa uvoľňuje to tela postupne a rovnomerne. Tým predchádzate výkyvom hladiny cukru v krvi, čo je pre naše telo veľmi dôležité a slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky či iných civilizačných ochorení. Okrem toho, nebudete po nich tak rýchlo hladní, ako po konzumácii jednoduchých cukrov.
Nielen že sú komplexnými sacharidmi, no zrná sú celkovo komplexnou potravinou. T.j. dávajú nám všetky makro aj mikro zložky potrebné pre naše telo. Okrem cukrov sú zdrojom bielkovín, telu prospešných tukov, vitamínov a minerálov.
Zrno nesie v sebe život, dokáže naklíčiť. A životná energia dnes chýba veľmi veľa ľuďom. Je to práve preto, že konzumujeme veľa "mrtvých potravín" a malo "živých". Nečudo, že sú potom ľudia stále unavení.
Celé zrná majú veľmi nízky glykemický index.
Celozrnné obilniny sú najlepšou potravinou pre našu slezinu. Aby naše zdravie fungovalo, zdravá slezina je základom. Zrná majú prirodzene sladkú chuť a vyživujúcu energiu a to robí práve tomuto orgánu veľmi dobre.
Ďalším dôležitým faktom je ich schopnosť rozbíjať nánosy v hrubom čreve. Celé zrno je najsilnejšou potravinou na ich očistu, častokrát nazývaných aj metlou. Jedine oni dokážu „pozametať“ bordel, ktorý sme si v tele vytvorili svojim stravovacími návykmi.
Prečítajte si, ako si urobiť očistu hrubého čreva. Celozrnné obilniny sú najzdravšou formou očisty a zároveň aj najzdravšou formou „diéty“. Ak potrebujete schudnúť zopár kíl, nemusíte urobiť nič iné, iba si pridať do jedálnička celé zrno. To sa postará o menšie číslo vašich nohavíc.
Neobsahujú cholesterol a väčšina z nich ani lepok.Čo patrí medzi takéto obilniny? Špalda, raž, ovos, pohánka, pšenica, pšeno, quinoa, amarant a iné... Na výber máte naozaj z veľkej škály.
Prečítajte si Ako variť obilniny.
Rada na záver
Zaraďte si celé zrno do jedálnička aspoň 1x denne, pozitívny vplyv ucítite veľmi rýchlo.