Keď som začala meniť svoju stravu na zdravšiu, veľmi často som počúvala zo svojho okolia vety typu: „Čo budeš jesť keď toto všetko vyhodíš?“, „Tvoja strava nie je pestrá a vyvážená.“, „Ty už fakt nič neješ.“, „Veľmi sa obmedzuješ.“ Je z toho niečo pravda? Samozrejme že nie. No poďme si ich trochu vyjasniť.
„Veľmi sa obmedzuješ“
Obmedzovala som sa predtým. Môj zdravotný stav mi nedovoľoval vykonávať rôzne činnosti, ktoré som milovala, trávila som viac času v posteli či nemocnici s chorobou, než vonku s priateľmi. Moji známi mi často vraveli: „už ani nepamätám, kedy som ťa videla zdravú.“. To bol život s obmedzením. Nie ten, ktorý žijem teraz - v zdraví, radosti, bez liekov a plná energie.
„Nemáš čo jesť, stále ješ to isté, chýba ti pestrosť a vyváženosť“
Pravdou je presný opak. No pozrime sa najprv na jedálniček bežného človeka. Na raňajky chleba s maslom a šunkou, prípadne ovocie s jogurtom. Obed tvorí väčšinou plátok mäsa s ryžou alebo zemiakmi. Večera opäť chleba alebo mäso, v lepšom prípade šalát. Takto sa to opakuje dennodenne aj 50 rokov.Zdravú stravu milujem nie len pre to, že je zdravá a že napriek zaťažovania vášho organizmu ho vyživuje, ale práve aj pre jej pestrosť. Vylúčila som síce množstvo potravín (nezdravých a neprospešných), no zároveň mi pribudlo v strave nespočetne veľa potravín, o ktorých väčšina ľudí nikdy nepočula a sú nie len liečivé, ale aj výborne chutia. Je pravda, že každý deň jem strukovinu, obilninu, zeleninu, semiačka a orechy, no každý deň iný druh. Ráno si vždy uvarím kašu, na výber mám pšeno, ovos, pohánku, raž, kuskus, ryžu či špaldu. Každú z nich si môžem ešte pripraviť na x rôznych spôsobov. Strukoviny tiež neostanú v zahanbení vo veľkosti portfólia – šošovica (5 druhov), fazuľa (6 druhov), cícer, hrach (3 druhy). O množstve zeleniny dostupnej na trhu vám ani nemusím rozprávať, tú verím že poznáte aj sami. Všetky možné kombinácie, ktoré sa dajú z týchto potravín vytvoriť nespočítame.
Všetky vaše obľúbené jedlá
Bojíte sa, že už nebudete môcť konzumovať vaše obľúbené jedlo? Tak sa už nemusíte báť. Každé jedno jedlo sa dá urobiť v zdravej forme bez toho, že by ste častokrát rozoznali rozdiel. Segedín, sviečková, placky, palacinky, stroganov, bryndzové halušky – to všetko a mnohé iné si môžete uvariť zo zdravých potravín, pričom ušetrite nie len peniaze, ale aj čas. Inšpiráciu môžete nájsť aj v mojich receptoch.Počuli ste o tempehu, miso či tahiny? Vedeli ste, že niektoré morské riasy obsahujú 100 násobne viac vápniku než mlieko? Vedeli ste, že semiačka majú také množstvo minerálov, aké má máloktoré iné jedlo? Toto všetko je každodennou súčasťou mojej stravy.Z môjho jedálnička síce zmizli živočíšne produkty, no zamysleli ste sa niekedy nad otázkou, prečo drvivá väčšina žien trpí anémiou napriek každodennej konzumácií mäsa alebo prečo je osteoporóza takým veľkým strašiakom, keď máme toľko mliečnych výrobkov na trhu? Odpoveď je na vašom tanieri.
Rada na záver
Vyskúšajte si zaviesť na začiatku 2 dni v týždni so zdravou stravou a sledujte svoje telo, ako sa cíti v tieto dni a ako v ostatné. Rozdiel bude výrazný, samozrejme v prospech zdravej stravy.