Chýba zdravej strave pestrosť?

Keď som začala meniť svoju stravu na zdravšiu, veľmi často som počúvala zo svojho okolia vety typu: „Čo budeš jesť keď toto všetko vyhodíš?“, „Tvoja strava nie je pestrá a vyvážená.“, „Ty už fakt nič neješ.“, „Veľmi sa obmedzuješ.“ Je z toho niečo pravda? Samozrejme že nie. No poďme si ich trochu vyjasniť.

Keď som začala meniť svoju stravu na zdravšiu, veľmi často som počúvala zo svojho okolia vety typu: „Čo budeš jesť keď toto všetko vyhodíš?“, „Tvoja strava nie je pestrá a vyvážená.“, „Ty už fakt nič neješ.“, „Veľmi sa obmedzuješ.“ Je z toho niečo pravda? Samozrejme že nie. No poďme si ich trochu vyjasniť.

„Veľmi sa obmedzuješ“

Obmedzovala som sa predtým. Môj zdravotný stav mi nedovoľoval vykonávať rôzne činnosti, ktoré som milovala, trávila som viac času v posteli či nemocnici s chorobou, než vonku s priateľmi. Moji známi mi často vraveli: „už ani nepamätám, kedy som ťa videla zdravú.“. To bol život s obmedzením. Nie ten, ktorý žijem teraz - v zdraví, radosti, bez liekov a plná energie.

„Nemáš čo jesť, stále ješ to isté, chýba ti pestrosť a vyváženosť“

Pravdou je presný opak. No pozrime sa najprv na jedálniček bežného človeka. Na raňajky chleba s maslom a šunkou, prípadne ovocie s jogurtom. Obed tvorí väčšinou plátok mäsa s ryžou alebo zemiakmi. Večera opäť chleba alebo mäso, v lepšom prípade šalát. Takto sa to opakuje dennodenne aj 50 rokov.Zdravú stravu milujem nie len pre to, že je zdravá a že napriek zaťažovania vášho organizmu ho vyživuje, ale práve aj pre jej pestrosť. Vylúčila som síce množstvo potravín (nezdravých a neprospešných), no zároveň mi pribudlo v strave nespočetne veľa potravín, o ktorých väčšina ľudí nikdy nepočula a sú nie len liečivé, ale aj výborne chutia. Je pravda, že každý deň jem strukovinu, obilninu, zeleninu, semiačka a orechy, no každý deň iný druh. Ráno si vždy uvarím kašu, na výber mám pšeno, ovos, pohánku, raž, kuskus, ryžu či špaldu. Každú z nich si môžem ešte pripraviť na x rôznych spôsobov. Strukoviny tiež neostanú v zahanbení vo veľkosti portfólia – šošovica (5 druhov), fazuľa (6 druhov), cícer, hrach (3 druhy). O množstve zeleniny dostupnej na trhu vám ani nemusím rozprávať, tú verím že poznáte aj sami. Všetky možné kombinácie, ktoré sa dajú z týchto potravín vytvoriť nespočítame.

Všetky vaše obľúbené jedlá

Bojíte sa, že už nebudete môcť konzumovať vaše obľúbené jedlo? Tak sa už nemusíte báť. Každé jedno jedlo sa dá urobiť v zdravej forme bez toho, že by ste častokrát rozoznali rozdiel. Segedín, sviečková, placky, palacinky, stroganov, bryndzové halušky – to všetko a mnohé iné si môžete uvariť zo zdravých potravín, pričom ušetrite nie len peniaze, ale aj čas. Inšpiráciu môžete nájsť aj v mojich receptoch.Počuli ste o tempehu, miso či tahiny? Vedeli ste, že niektoré morské riasy obsahujú 100 násobne viac vápniku než mlieko? Vedeli ste, že semiačka majú také množstvo minerálov, aké má máloktoré iné jedlo? Toto všetko je každodennou súčasťou mojej stravy.Z môjho jedálnička síce zmizli živočíšne produkty, no zamysleli ste sa niekedy nad otázkou, prečo drvivá väčšina žien trpí anémiou napriek každodennej konzumácií mäsa alebo prečo je osteoporóza takým veľkým strašiakom, keď máme toľko mliečnych výrobkov na trhu? Odpoveď je na vašom tanieri.

Rada na záver

Vyskúšajte si zaviesť na začiatku 2 dni v týždni so zdravou stravou a sledujte svoje telo, ako sa cíti v tieto dni a ako v ostatné. Rozdiel bude výrazný, samozrejme v prospech zdravej stravy.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie