Častokrát sa ma pýtate či sa dá uvariť džem bez cukru a ak áno, tak ako? Preto som sa rozhodla napísať vám to priamo sem :)
Prečo by som si vlastne mala variť džem bez cukru? No to je veľmi jednoduché! :) Cukor predsa nie je zdravý. O tom ako vplýva cukor na naše telo, si prečítajte v článku Cukor - biely jed.
Takže, ÁNO, dá sa navariť džem bez cukru a je vynikajúci!!!! :) No a ako na to? Varianty máme dve:
1. Arrowroot prášok
Arrowroot sa získava z rastliny Maranta trsťovitá a tento prášok sa bežne používa na zdravé, prírodné želírovanie či zahusťovanie. Je úplne bez chuti a môžete ho použite prakticky kdekoľvek. No a ako s nim pracovať?
Na tri šálky ovocia a 1 šálky vody idú 2 ČL arrowroot. Prášok arrowroot sa pridáva do varenia hneď od začiatku.
2. Riasa agar-agar
Prášok agar pochádza z červených morských rias a je veľmi bohatý na minerálne látky a kyselinu listovú. Bez problémov nahradí živočíšnu želatinu a veľmi dobre sa s ním aj pracuje. Správa sa ako rozpustná vláknina, čiže je veľmi prospešná pre náš črevný trakt. No a ako s nim urobiť džem?
Na 1kg ovocia potrebujete 6g agar-agar. Na rozdiel od arrowroot sa pridáva do varenia až úplne na konci. Vďaka tomu vám na konci krásne zhustne a bude mať vytúženú želatínovú konzistenciu. Ja osobne preferujem túto druhú variantu.
Ak by vám nestačila sladkosť ovocia, ako náhradu cukru môžete použiť stéviu, prípadne brezový cukor. Odporúčam však robiť úplne bez nich.