Každá potravina má svoju energiu a ňou ovplyvňuje svoje telo. Z termostatického hľadiska majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. V zimnom období by ste si mali vyberať prioritne potraviny, ktoré vás zohrejú. Telo nestačí zohrievať zvonku, vždy musíme začať zvnútra.
Zeleninové vývary
Ideálnym pokrmom v období zimy sú dlho varené zeleninové vývary. Do hrnca dajte cibuľu, na to 2 druhy koreňovej zeleniny, zalejte čo najväčším množstvom vody a nechajte variť na najmenšom ohni. Polievku zatiaľ neochucujte, ani nesoľte. Už po prvých hodinách (2-3) polievka získa prirodzene sladkú chuť zo zeleniny. Počas dňa si môžete z vývaru popíjať – výborné medzi jedlami ako desiata či olovrant. Čím dlhšie budete polievku variť, tým väčšie teplo do tela dostanete. Takto varené vývary sú ideálne najmä pre ženy, ktoré majú radi sladkosti a nevedia sa zbaviť závislosti na nich. Na zeleninové vývary môžete použiť akúkoľvek zeleninu, nie len vyššie spomenutú.
Strukoviny
V období zimy najviac trpia z našich orgánov obličky a slezina. Ani obličky, ani slezina nemajú radi chlad, a preto sa musíme o nich v zime čo najlepšie starať. Najlepšou výživou pre naše obličky sú práve strukoviny, preto by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička najmä počas zimy. Na výber už dnes máte z mnohých – šošovica červená, hnedá, zelená, cícer, hrach zelený či žltý, no najmä rôzne druhy fazúľ. Nie nadarmo nám obličky pripomínajú svojim tvarom práve fazuľu. Môžete si robiť strukovinové polievky, prípadne omáčky, prívarky, takisto však napr. aj placky či karbonátky. Skúste na dochutenie použiť indické korenie Garam masala, vďaka ktorým naberie strukovina úplne iný rozmer.
Zázvor
Ak si radi varíte čaj, určite preferujte v zime čaje, ktoré majú energiu JANG – zohrievajúcu. Ideálnou voľbou je čaj zo zázvoru. Pite ho však bez medu a citrónu, nakoľko aj med aj citrón majú energiu opačnú – ochladzujúcu. Ten istý efekt má aj mäta, preto kombinácia zázvoru s mätou vôbec nie je vhodná. Telo po vypití takého čaju nevie, či má začať zohrievať alebo ochladzovať.
Kyslá kapusta
Tak ako ovocie, aj zeleninu by ste si mali vyberať vždy z nášho pásma a sezónne. Najlepšou voľbou v zime je kyslá kapusta. Okrem toho, že dodá vášmu telu veľké množstvo vitamínu C, podporí aj vašu pečeň. Výborné na zimu sú pickles - fermentovaná zelenina – ktorá obsahuje množstvo telu prospešných vitamínov, baktérií a enzýmov.
Rada na záver
V zime sa vyhýbajte ochladzujúcim potravinám, zaveďte si do jedálnička dlho varené vývary a každodennú konzumáciu strukovín. Telo tak veľmi rýchlo zohrejete.Prečítajte si tiež: JIN a JANG