Ako vzniká miso pasta?
Miso je fermentovaná sójová pasta. Vyrába sa kombináciou uvarenej sóje, plesne, rozličných zŕn a soli. Táto kombinácia sa následne nechá fermentovať po dobu 6 mesiacov až 2 rokov. Takisto ako aj iné dlho fermentované výrobky, pasta Miso sa stáva týmto procesom liečivom. Veľmi dobre pôsobí pri žalúdočných a tráviacich problémoch. Odporúčam si variť Miso polievky vždy pri prechladnutí, výborne naštartuje organizmus. Vyberajte si vždy nepasterizované miso, keďže obsahuje živú kultúru, ktorá sa dlhým preváraním ničí.
Ako používať Miso?
Miso sa môže používať ako náhrada za soľ alebo sójovú omáčku. Odporúčam ho používať najmä do vývarov.
Postup
Keď je polievka uvarená, odoberieme trochu vývaru do šálky, v ktorej následne rozpustíme pastu Miso. Miso sa musí rozmiešať vždy v teplej /horúcej/ vode, no nikdy sa nesmie variť. Následne vylejeme späť do polievky. Taký istý postup platí aj pri iných jedlách, namiesto vývaru môžete použiť trochu prevarenej vody.
Koľko miso pasty použiť do jedla?
Ak nie ste chorí a používate Miso iba ako dochucovadlo, na 5l polievky použite 1 PL Misa. Ak ste nachladnutí alebo máte tráviace problémy, túto dávku si môžete zvýšiť.
Odporúčam vyskúšať tiež Šosovicovú miso polievku.
Rada na záver
Existuje viacero druhov pasty Misa, odporúčam si kúpiť ryžové, hlavne keď ste predtým Miso nepoužívali.