Tak jednoduché a účinné liečivo ako vývar a stále tak málo používané. Keby ste sa opýtali svojich starých rodičov a možno aj rodičov, čo sa dávalo ako prvé jedlo pri chorobe, určite by to nebola surová zelenina či ovocie, ako sa to robí dnes. Vždy to bol dobrý domáci vývar. Odporúčam vám vrátiť sa k tejto tradícií čo najskôr. Prečo?
- Zohrieva - Každá potravina má určitú energiu a jej konzumáciou preberáme túto energiu na seba. Dlho varenými vývarmi získame prioritne do tela veľa tepla. Ak vývar varíte 2 hodiny, získate do tela 2 hodiny tepla. Ak však varíte vývar napr. 12 hodín, získate 12 hodín tepla. Čím viac vám býva zima, čím viac máte studené ruky a nohy, tým dlhšie si vývar varte.
- Vyživuje obličky a slezinu - Obličky a slezina neznesú chlad a práve preto, sú pre nich vývary ideálnym pokrmom. Ľudia, ktorí majú oslabenú energiu obličiek, by mali konzumovať dlho varené vývary každý deň. Zvyčajne títo ľudia majú aj prirodzene radi polievky, no častokrát konzumujú polievky pre telo zaťažujúce /zahusťované mliečnymi výrobkami alebo múkou/. Po strukovinách sú dlho varené vývary najlepšou výživou pre vaše obličky.
- Zaháňa chuť na sladké - Dlho varené zeleninové, prípadne zeleninovo-strukovinové vývary majú prirodzene sladkú chuť. Sladká chuť vyživuje žalúdok a slezinu a pokiaľ dodáme telu túto chuť v prirodzenej forme, nebude si ju žiadať v tej extrémnej – vo forme rôznych sladkostí.
- Jednoduchá príprava - Príprava takéhoto vývaru vám zaberie naozaj iba chvíľku času. Prečítajte si článok Ako správne variť polievky, kde sa dozviete viac.
- Nahradí maškrty medzi jedlami - Ak si varíte takýto vývar v čase, keď ste doma, môžete si kedykoľvek z neho odobrať a popíjať. Zaženie vám hlad a splní všetky spomenuté body. Ak si necháte vývar variť doma a odídete do práce, odoberte si z neho do termosky. Vždy keď vás chytí mlsná, dajte si vývar :)
Prečítajte si tiež kedy máte vývar variť, pri akých ochoreniach je najvhodnejší. Inšpirujte sa receptom Šošovicová miso polievka.
Rada na záver
Zeleninu vo vývare si môžete obmieňať podľa svojich chutí, nikdy však nepoužívajte viac, ako tri druhy.