Potraviny nám poskytujú širokú škálu rozličných živín. Niektoré živiny sú nevyhnutné pre produkciu energie, iné zase pre správnu funkciu orgánov, správne využitie potravy a rast buniek. Najlepším prirodzeným zdrojom na získanie minerálov a zdravých tukov sú orechy.
Arašidy, pistácie, vlašáky, kokos či mandle – poznáte ich všetci. Poznáte však aj všetky pozitíva týchto malých dobrôt? Viete koľko ich máte denne skonzumovať a v akej forme?
Fakty o orechoch a tipy
- orechy sú výborným zdrojom bielkovín, minerálov, omega 3 a omega 6 mastných kyselín
- denná dávka orechov by sa mala pohybovať od 4 – 6 polievkových lyžíc, rozdelených do 3 dávok denne
- orechy majú energiu JIN – ochladzujúcu, takže ak mávate studené ruky alebo nohy, konzumujte orechy opražené (na panvičke na sucho bez oleja)
- ak konzumujete radi sladkosti alebo ovocie, uprednostňujte vždy sladkosti s orechmi, prípadne ich zajedajte orechmi – dodávajú vášmu telu minerály, ktoré im cukor odoberá
- pridávajte si orechy ráno do kaše, prípadne si nimi môžete posypať ryžu či inú obilninu na obed a večeru
- uprednostňujte orechy domáce, bez príchutí, nesolené
- majte rôzne druhy orechov vždy po ruke, napr. v obývačke alebo na stole v kancelárii, prípadne niekde, kde trávite veľa času
- výborné ako náhrada kravského mlieka sú práve mlieka z orechov – mandľové, kokosové a iné. Takéto mlieka by mali uprednostniť hlavne ľudia trpiaci kožnými a dýchacími problémami, ako sú ekzémy, psoriáza, či astma.
Vlašské orechy
Tzv. vlašáky patria asi medzi najznámejšie a najviac používané v našej kuchyni. Ak máte prácu, pri ktorej sa potrebujete lepšie sústrediť, určite siahnite práve po týchto orechoch. Vlašáky nie nadarmo pripomínajú svojim vzhľadom ľudský mozog – majú na neho veľmi dobrý vplyv. Posilňujú pľúca, hrubé črevo, mozog, obličky a nadobličkové (adrenalínové) žľazy.
Vlašské orechy majú protizápalové účinky, pomáhajú zmierniť bolesť a majú proti-parazitné účinky. Pôsobia harmonicky pri problémoch s kašľom, chrípke, bolesti krku, kolien, či zápche. Sú bohatým zdrojom B-vitamínov, železa, horčíka, fosforu, zinku, medi a mangánu. Olej z vlašských orechov sa používa na odstránenie červov z organizmu. Ak niekto trpí riedkou stolicou spôsobenou nadmerným teplom vnútri organizmu (zčervenanie tváre, hnev, žltý hlien) by mal vlašské orechy z jedálnička vylúčiť.
Pistáciové orechy
Pistácie sú známe svojou zelenkavou farbou. Ich chuť je rozsiahla – majú sladkú, horkú a aj mierne kyslú chuť. Ak máte problémy s očami, skúste zaradiť do jedálnička práve pistácie. Priaznivo pôsobia na pečeň, obličky, a črevá. Pôsobia harmonicky pri problémoch so zápchou či anémiou. Sú bohatým zdrojom vitamínu B1, vitamínu B6, železa, horčíka, medi, draslíka, zinku a esenciálnych mastných kyselín.
Mandle
Mandle sú jediným orechom, ktorý má zásaditý vplyv na telo. Preto sú vhodné najmä pre ľudí, ktorí konzumujú extrémne prekysľujúce potraviny, ako je napr. cukor (aj ovocie), mlieko, múka či mäso. Ľudia, ktorí trpia osteoporózou a jej podobnými ochoreniami, by mali mandle konzumovať denne. Mandle majú mierne hrejivé účinky na telo a sladkú chuť. Posilňujú pľúca a črevá. Majú silné antioxidačné účinky (veľa vitamínu E), pomáhajú znižovať cholesterol, sú výbornou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Pôsobia harmonicky pri problémoch s kašľom (pomlieť mandle na prášok a zmiešať ich s vodou), astme, zápche. Sú bohatým zdrojom vitamínu E, vitamínu B2, mangánu, horčíka, medi, vápnika, železa, esenciálnych mastných kyselín.
Kokos
Má hrejivé účinky na telo a sladkú chuť. Zvyšuje oheň v tele, čím prirodzene podporuje srdce. Má protikvasinkové účinky. Pôsobí harmonicky pri slabosti, krvácaní z nosa, podvýžive v detstve, Alzheimerovej chorobe, Crohnovej chorobe, syndróme dráždivého čreva, podporuje správnu činnosť štítnej žľazy. Tradične sa používa na zníženie nadváhy, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, na vysoký cholesterol, na dodanie energie, posilnenie imunitného systému, pomáha udržovať zdravie pokožky a mladistvý vzhľad. Je bohatým zdrojom kyseliny kaprylovej (proti-kvasinkové účinky), mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom – použitie ako zdroj rýchlej energie. Kokosový olej je jediný olej, ktorého štruktúra je schopná odolávať vysokým teplotám počas varenia. Kokosové mlieko je výbornou náhradou za klasické kravské mlieko.
Rada na záver
Urobte zo svojho života „to pravé orechové“ a pridajte si ich konzumáciu do svojho bežného jedálnička. Získate vysoké množstvo kvalitných minerálov.