Kvasené produkty by mali byť súčasťou každého vašeho hlavného jedla. Dodajú do vášho tela veľa prospešných látok, najmä enzýmov, zjednodušujú trávenie, dodávajú nám dynamiku a pohyb. Okrem toho sú zásadotvorné, čo pri dnešnej strave potrebujeme skoro všetci. V zime je samozrejme najlepšia doma natlačené kvasená kapusta, no ale čo v lete, prípadne ak nemáme kapustu radi alebo ju skrátka jesť nemôžeme?
V lete a jarných mesiacoch by ste si mali robiť pickles skôr krátkodobé. Aký je postup?
Ingrediencie
- akákoľvek zelenina - my sme použili mrkvu, cviklu, kvaku, reďkovku a kapustu
- poháre zaváraninové
- voda
- soľ
Postup
- Zeleninu si nakrájame, prípadne nastrúhame a natlačíme do poharov.
- V hrnci si dáme variť vodu, po jej zovretí pridáme soľ.
- Necháme spolu variť ešte 10 min.
- Potom nálev odstavíme a chladíme, kým nedosiahne izbovú teplotu. Na 1 liter vody použite 1 PL soli.
- Po vychladnutí nálevu zalejeme zeleninu. Zalievame tak, aby nám na povrchu nič nezostalo plávať, no zároveň bude celá zelenina pod vodou (Ak by vám náhodou niečo na povrchu ostalo plávať, môžete buď použiť špáradlo na zaistenie, prípadne tvrdší a väčší kus niektorej zeleniny).
- Zatvorené poháre zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote kvasiť cca 5-7 dní. Následne uchovávame v chladničke a smelo papáme :)